پکتین چیست و منابع آن کدام است؟

پکتین یک فیبر بسیار قوی است. این ماده به طور طبیعی در خیلی از سبزیجات و گیاهان دیده می شود. این فیبر از ساختار ژلاتینی گیاهی سبزیجات و میوه جات حاصل می شود. همچنین پکتین از استخراج منابع گیاهی مختلف مثل دانه های انگور، ریشه کاسنی، آفتابگردان، پوست سیب زمینی، پوست سویا، تفاله چغندرقند و … جداسازی می شود. بهترین نوع آن در میوه های نارس و یا در پوست میوه های رسیده مانند موز و دیگر میوه ها یافت می شود.

خواص پکتین

پکتین عاملی است برای پیوند میان سلول های گیاهی. این ماده در دیواره سلولی گیاهان وجود دارد. در سلامتی انسان نیز دخیل است. مانند کاهش کلسترول، کاهش سطح گلوکز، تحریک و افزایش سطح ایمنی بدن انسان و کاهش ابتلا به سرطان را در بر دارد.

منابعی که این ماده را درون خود دارند، به علت وجود فیبر، سبب دفع مواد زاید از روده، کاهش خطر ابتلا به بیماری های دستگاه گوارش می شود. همچنین این ماده به علت پیوند با چربی ها و دفع آن ها، سبب کاهش بیماری های قلبی و عروقی و سبب کاهش وزن می گردد.

 

ROLE-OF-PECTIN-IN-FOOD-INDUSTRY-

کاربرد پکتین

پکتین ها در انواع صنایع، به عنوان ماده اولیه تولید محصول و همچنین به شکل ماده ای جهت نگهداری بهتر و افزایش کیفیت محصولات کاربرد اساسی دارد. این ماده در تولید خوردنی ها، چسب ها، فِرِم ها و پلاستیک، صنعت کاغذ سازی( استفاده از پکتین به عنوان جایگزین کاغذ)، مواد آرایشی، محصولات دارویی و فیلم های عکاسی (به دلیل خاصیت ژلاتین مانند آن)  نقش به سزایی دارد.

همچنین در فاضلاب صنعت نشاسته و صنایع لبنی و دیگر صنایع غذایی، آثار وجود پکتین دیده می شود. شایان ذکر است که از پکیج تصفیه فاضلاب در صنعت نشاسته برای حذف پکتین به عنوان زائدات کربوهیدرات ها استفاده می شود. جهت این کار از تصفیه شیمیایی و اکسیداسیون بیولوژیکی استفاده می شود. زیرا تصفیه فیزیکی کاربردی در این زمینه ندارد.

 

انواع پکتین

پکتین به شکل های مختلف به صورت مایع یا پودر در صنایع غذایی مختلف و دیگر صنایع استفاده می شود . پکتین به صورت دو ساختار کاملا متفاوت دیده می شود. HM یا پکتین با متوکسیل ( درجه متیله بودن: متیله بودن یا استریفیکاسیون نام واکنشی است که بین دو ماده عموما یک الکل و یک اسید ایجاد می شود و یک مولکول استر ایجاد می کند. استر ها در شیمی آلی و مواد زیستی رایج هستند. بوی خاص میوه به علت وجود این ترکیبات است. در صنعت غذا و خوشبو کننده ها کاربرد دارد.) بالا (بیشتر از 50 درصد) و ML با متوکسیل پایین (کمتر از 50 درصد) می باشد. به طور کلی 50 نوع پکتین با ویژگی های کاملا تخصصی می توان تولید کرد.

Related Posts